Legislație, condiții, cine poate solicita, stagiul de cotizare contributiv, recalculare, incasare, pensii speciale, calcul pensiei anticipate partiale,
Legsilație
Forma de pensionare timpurie, fără a fi motivată de perioade realizate în grupe superioare de muncă, se numește pensie anticipată parțială. Parțială pentru că valoarea rezultată se reduce cu un procent calculat funcție de varsta si vechime în muncă realizată. Legea pensiilor în vigoare care garantează acest drept este Legea 263/2010 completată cu legi speciale, acorduri și legislația europeană în domeniul prestațiilor sociale, Regulamentul CE 987/2009.
Condiții
Pensia anticipată parțială poate fi solicitată cu maxim 5 ani înaintea implinirii varstei standard de pensionare si nu mai devreme dacă este realizat un stagiu contibutiv mai mare sau egal cu stagiul complet de cotizare. Varsta standard de pensionare și stagiul complet de cotizare sunt precizate în Anexa Nr. 5 din legea 263/2010;
Exemplu :
Bărbat cu varsta de 59 de ani și un stagiu de cotizare realizat de 36 ani, nu poate accesa pensia deoarece varsta de pensionare la bărbații născuți după 01.03.1950 este 65 de ani, astfel că până la 65 de mai sunt 6 ani.
Bărbat cu varsta de 61 ani si 34 ani stagiu de cotizare de asemenea nu poate accesa pensia deoarece are mai putin de 35 ani stagiu de cotizare, stagiul complet de cotizare cerut în cazul bărbaților născuți după 01.03.1950, în Anexa Nr. 5 din legea 263/2010, este de 35 ani.
Bărbat cu varsta de 61 ani si un stagiu contributiv realizat de 35 ani poate accesa pensia anticipată parțială.
Femeie născută la 01.05.1961 are stabilita varsta standard de pensionare ( Anexa Nr. 5 din legea 263/2010) de 62 ani si un stagiu complet de cotizare de 32 de ani si 2 luni care are un stagiu de cotizare contributiv de 33 ani va putea accesa imediat pensia anticipată parțială deoarece are varsta mai mare de 57 ani și un stagiu contributiv mai mare de 32 de ani si 2 luni.
Această perioadă de anticipare ( pensionare cu 5 ani mai devreme) nu se cumulează cu alte reduceri ale varstei standard de pensionare.
Exemplu:
pensionar care se poate pensiona de la 62 de ani datorită reducerii varstei de pensionare pentru munca desfășurată în grupe superioare de muncă, se va putea pensiona tot de la 60 de ani prin pensie anticipată parțială și nu de la 57 ani.
Stagiul de cotizare contributiv
Stagiul contributiv, cu mici exceptii, este perioada de timp în care s-a cotizat de către solicitant la sistemul public din România și la sistemele intergrate sistemului public de pensii din România precum și în UE și statele cu care România are încheiat acord de recunoaștere reciprocă a stagiilor de cotizare.
Din stagiul complet de cotizare realizat de către solicitant nu se valorifică:
La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate parțiale NU se iau in considerare perioadele in care contribuabilul:
– a realizat stagiu de cotizare prin Contract de Asigurare Socială încheiat din 1 ianuarie 2018..
– a beneficiat de pensie de invaliditate;
– a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
– a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
– a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale;
– a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
– a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
– a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
– a realizat stagiu de cotizare în sisteme de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii.
– a cumpărat stagiu de cotizare prin contract de asigurare conform OUG 163/2020.
De reținut: aceste stagii nevalorificate la stabilirea valorii pensiei anticipate parțiale vor fi valorificate la trecerea în pensie la limită de vârstă sau limită de vârstă redusă.
Calculul pensiei anticipate partiale
Conform legii pensiilor în vigoare, legea 263/2010, punctajul mediu anual ( PMA) se inmulțește cu valoarea punctului de pensie (Vpp).
Obtinerea PMA în acest caz se face din punctajul total (PT) calculat din veniturile lunare brute pentru care s-a plătit contribuția pentru asigurările sociale aferenta stagiul de cotizare contributiv. Punctajul total realizat se imparte la valoarea stagiului complet de cotizare(Scc) cerut în Anexa Nr 5 din legea 263/2010 sau in legi speciale.
PMA=PT/Scc, rezultatul astfel obținut se va diminua (Pd) cu un procent calculat functie de perioada ramasa pana la implinirea varstei standard de pensionare si a numarului de ani cu care s-a depășit stagiul complet de cotizare contributiv conform tabelui de mai jos:
Perioada de cotizare realizată peste
stagiul standard complet de cotizare prevăzut in anexa nr.5 |
Procentul de diminuare
pentru fiecare lună de anticipare (%) |
Până la 1 an | 0,50 |
Peste 1 an | 0,45 |
Peste 2 ani | 0,40 |
Peste 3 ani | 0,35 |
Peste 4 ani | 0,30 |
Peste 5 ani | 0,25 |
Peste 6 ani | 0,20 |
Între 7 și 8 ani | 0,15 |
Rezultatul obținut se va indexa cu un indice de corecție (Ic) comunicat anual de către legiuitor, astfel formula completa de calcul a pensiei anticipate partiale( PAP) este:
PAP= ((PMA/Scc)*Pd)*Ic
Pentru a cunoaste care este valoarea pensiei tale scrie la calcul@pensii.ro .
Valoarea pensiei astfel obținute va avea pe toata perioada procentul de diminuare constant chiar daca valoarea punctului de pensie se modifica anual .
Cumulul pensiei cu venituri lunare
Pensia anticipata partiala nu poate fi cumulata cu venituri pentru care este obligatorie plata CAS, pentru alte venituri este bine să consultati un contabil.
Pagina in constructie..