Pensia anticipata partiala

author
30
4 minutes, 54 seconds Read

Legislație, condiții, cine poate solicita, stagiul de cotizare contributiv, recalculare, incasare, pensii speciale, calcul pensiei anticipate partiale,

Legsilație

Forma de pensionare timpurie, fără a fi motivată de perioade realizate în grupe superioare de muncă, se numește pensie anticipată parțială. Parțială pentru că valoarea rezultată se reduce cu un procent calculat funcție de varsta si vechime în muncă realizată. Legea pensiilor în vigoare care garantează acest drept este Legea 263/2010 completată cu legi speciale, acorduri și legislația europeană în domeniul prestațiilor sociale, Regulamentul CE 987/2009.

Condiții

Pensia anticipată parțială poate fi solicitată cu maxim 5 ani înaintea implinirii varstei standard de pensionare si nu mai devreme dacă este realizat un stagiu contibutiv mai mare sau egal cu stagiul complet de cotizare. Varsta standard de pensionare și stagiul complet de cotizare sunt precizate în Anexa Nr. 5 din legea 263/2010;

Exemplu :

Bărbat cu varsta de 59 de ani și un stagiu de cotizare realizat de 36 ani, nu poate accesa pensia deoarece varsta de pensionare la bărbații născuți după 01.03.1950 este 65 de ani, astfel că până la 65 de mai sunt 6 ani.
Bărbat cu varsta de 61 ani si 34 ani stagiu de cotizare de asemenea nu poate accesa pensia deoarece are mai putin de 35 ani stagiu de cotizare, stagiul complet de cotizare cerut în cazul bărbaților născuți după 01.03.1950, în Anexa Nr. 5 din legea 263/2010, este de 35 ani.
Bărbat cu varsta de 61 ani si un stagiu contributiv realizat de 35 ani poate accesa pensia anticipată parțială.
Femeie născută la 01.05.1961 are stabilita varsta standard de pensionare ( Anexa Nr. 5 din legea 263/2010) de 62 ani si un stagiu complet de cotizare de 32 de ani si 2 luni care are un stagiu de cotizare contributiv de 33 ani va putea accesa imediat pensia anticipată parțială deoarece are varsta mai mare de 57 ani și un stagiu contributiv mai mare de 32 de ani si 2 luni.

Această perioadă de anticipare ( pensionare cu 5 ani mai devreme) nu se cumulează cu alte reduceri ale varstei standard de pensionare.

Exemplu:

pensionar care se poate pensiona de la 62 de ani datorită reducerii varstei de pensionare pentru munca desfășurată în grupe superioare de muncă, se va putea pensiona tot de la 60 de ani prin pensie anticipată parțială și nu de la 57 ani.

Stagiul de cotizare contributiv

Stagiul contributiv, cu mici exceptii, este perioada de timp în care s-a cotizat de către solicitant la sistemul public din România și la sistemele intergrate sistemului public de pensii din România precum și în UE și statele cu care România are încheiat acord de recunoaștere reciprocă a stagiilor de cotizare.

Din stagiul complet de cotizare realizat de către solicitant nu se valorifică:

La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate parțiale NU se iau in considerare perioadele in care contribuabilul:

– a realizat stagiu de cotizare prin Contract de Asigurare Socială încheiat din 1 ianuarie 2018..
– a beneficiat de pensie de invaliditate;
– a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
– a satisfacut serviciul militar ca militar in termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilita, a fost concentrat, mobilizat sau in prizonierat;
– a beneficiat, in perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizatii de asigurari sociale;
– a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporara de munca cauzata de accident de munca si boli profesionale;
– a beneficiat, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani sau, in cazul copilului cu handicap, de pana la 3 ani;
– a fost elev al unei scoli militare/scoli de agenti de politie sau student al unei institutii de invatamant din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala pentru formarea cadrelor militare, politistilor si functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, cu exceptia liceului militar.
– a realizat stagiu de cotizare în sisteme de asigurări sociale neintegrate sistemului public de pensii.
– a cumpărat stagiu de cotizare prin contract de asigurare conform OUG 163/2020.

De reținut: aceste stagii nevalorificate la stabilirea valorii pensiei anticipate parțiale vor fi valorificate la trecerea în pensie la limită de vârstă sau limită de vârstă redusă.

Calculul pensiei anticipate partiale

Conform legii pensiilor în vigoare, legea 263/2010, punctajul mediu anual ( PMA) se inmulțește cu valoarea punctului de pensie (Vpp).
Obtinerea PMA în acest caz se face din punctajul total (PT) calculat din veniturile lunare brute pentru care s-a plătit contribuția pentru asigurările sociale aferenta stagiul de cotizare contributiv. Punctajul total realizat se imparte la valoarea stagiului complet de cotizare(Scc) cerut în Anexa Nr 5 din legea 263/2010 sau in legi speciale.
PMA=PT/Scc, rezultatul astfel obținut se va diminua (Pd) cu un procent calculat functie de perioada ramasa pana la implinirea varstei standard de pensionare si a numarului de ani cu care s-a depășit stagiul complet de cotizare contributiv conform tabelui de mai jos:

Perioada de cotizare realizată peste

stagiul standard complet de cotizare

prevăzut in anexa nr.5

Procentul de diminuare

pentru fiecare

lună de anticipare (%)

Până la 1 an 0,50
Peste 1 an 0,45
Peste 2 ani 0,40
Peste 3 ani 0,35
Peste 4 ani 0,30
Peste 5 ani 0,25
Peste 6 ani 0,20
Între 7 și 8 ani 0,15

Rezultatul obținut se va indexa cu un indice de corecție (Ic) comunicat anual de către legiuitor, astfel formula completa de calcul a pensiei anticipate partiale( PAP) este:

PAP= ((PMA/Scc)*Pd)*Ic

Pentru a cunoaste care este valoarea pensiei tale scrie la calcul@pensii.ro .

Valoarea pensiei astfel obținute va avea pe toata perioada procentul de diminuare constant chiar daca valoarea punctului de pensie se modifica anual .

Cumulul pensiei cu venituri lunare

Pensia anticipata partiala nu poate fi cumulata cu venituri pentru care este obligatorie plata CAS, pentru alte venituri este bine să consultati un contabil.

Pagina in constructie..

Similar Posts

30 Comments

  1. avatar
    Răducanu Trandafir says:

    BUNĂ SEARA AȘ DORI SĂ ȘTIU DACĂ SOȚIA MEA RĂDUCANU ELENA A NĂSCUT 5 COPII ȘI ARE VECHIME ÎN MUNCĂ APROAPE 15 ANI ȘI ACTUALMENTE NU MAI LUCREAZĂ ESTE BOLNAVĂ ȘI I SA RESPINS DOSARUL PENTRU PENSIE DE BOALA SI SE AFLA INTR-O SITUATIE FOARTE DIFICILĂ ÎNTRUCÂT NU ARE NICI UN FEL DE VENIT AȘ DORI SĂ ÎMI SPUNEȚI CINE O POATE AJUTA ÎN ACEASTĂ PROBLEMĂ CARE O MACINĂ VĂ ROG FRUMOS SĂ ÎMI DAȚI UN RĂSPUNS FAVORABIL DIN PARTEA DV VĂ MULȚUMESC

  2. avatar
    tinca constantin says:

    Buna ziua, sant cetatean roman cu cetatenie canadiana, îmi lipsesc cateva luni pentru a avea 15 ani de munca în Romania, cum pot proceda pentru a cumpara diferenta fara sa vin în Romania. Multumesc anticipat.

    1. avatar
      Pensii says:

      Stimat Constantin, in acest caz nu este obligatoriu sa aveti minim 15 ani in Romania deoarece intre Canada si Romania exista acord de recunoastere reciproca a stagiilor de cotizare. Cumpararea de stagiu se poate efectua de catre o persoana imputernicita de catre dumneavoastra. Pentru detalii scrieti la contact@pensii.ro .

  3. avatar
    Paul says:

    Buna ziua, in cazul pensionarii anticipate partiale la varsta de 60 ani impliniti si 35 stagiul de cotizare realizat, procentul de diminuare se aplica pana la varsta de 63, sau 65 ani?
    Am locuit peste 30 ani in zona poluata si conform legii la 63 ani m-as putea pensiona cu pensie intreaga.
    Multumesc anticipat pentru raspuns.

    1. avatar
      Pensii says:

      Stimat Paul, procentul de diminuare se aplică de la 60 de ani si este constant până la 65 de ani. Facilitatea acordată celor care au locuit minim 30 de ani în zone cu poluare remanentă se acordă numai dacă plecarea în pensie anticipatî parțială se face cum MAXIM 2 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, în acest caz de la 63 ani. Vestea bună ar fi că de la 01.09.2023 va intra în vigoare legea 127/2019 unde se prevede reducerea vârstei de pensionare cu 2 ani pentru cei care au locuit minim 30 de ani în ariile din jurul poluatorului. Pentru o pensionare cât mai reușită scrieți-ne la calcul@pensii.ro.

  4. avatar
    George Dumtru says:

    Buna ziua! Daca depun dosarul pentru pensie anticipata partiala la data 10.10.2022,(avand in vedere ca in cazul pensiei anticipate partiale nu se poate cumula pensia cu salariu ),cu aceiasi data trebuie intrerupt si contractul de munca sau se poate muncii pana la primirea deciziei de pensionare. Multumesc!

    1. avatar
      Pensii says:

      Stimat George Dumitru, este recomandat să aflați mai întâi dacă îndepliniți condițiile de pensionare pentru pensia anticipată parțială. Dosarul pentru pensia anticipată parțială poate fi depus și cu mențiunea ”sunt asigurat” în cererea de pensionare, ceea ce echivalează cu suspendarea plății pensiei de la emiterea deciziei de pensionare, caz în care vă puteți continua activitatea. Pentru detalii suplimentare contact@pensii.ro .

  5. avatar
    MATEI Silvia says:

    Buna ziua , dintr un calcul anterior s-a constat ca am lucrat in grupa a doua de munca 13 ani si 6 luni.
    Sunt nascuta in ianuarie , ziua 22 , anul 1965
    Va rog frumos sa mi spuneti cand pot iesi la pensie anticipat si la limita de varsta ?
    care este cotizatia suplimentara care se acorda la grupa , daca se adauga si cand se iese la pensie anticipat ?
    cati ani mi se scad la aceasta grupa ?
    va multumesc !

    1. avatar
      Pensii says:

      Stimată Silvia Matei, legea pensiilor în vigoare ( Legea 263/2010) stabilește în Anexa Nr. 4 pentru ffemeile născute în ianuarie 1965 o vârstă standard de pensionare de 62 ani și 9 luni ( 22 Oct 2027) și un stagiu complet de 34 ani și 0 luni.
      În situația în care cei 13 ani și 6 luni sunt realizați 100% în grupa a II-a și documentația suport pentru această perioadă este ok, atunci conform legii 215/2019 vârsta standard de pensionare se reduce cu 4 ani și 4 luni , ajungând la 58 ani și 5 luni, dată de la care se poate accesa pensia pentru limită de vârstă. Pensionarea anticipată sau anticipată parțială se va putea accesa cu 5 ani mai devreme de 62 ani și 9 lunii, adică de la 57 ani și 9 luni, dacă avem realizat stagiul complet de cotizare ”în câmpul muncii” și minim 42 ani în cazul pensiei anticipate.
      Pentru perioada în care ați realizat muncă în condiții de grupa a II-a, conform art. 100 aliniat 1 ddin legea 263/2010, punctajul lunar se majorează cu 25%. Pentru detallii legate de un calcul al pensiilor de mai sus și aflarea momentului cel mai favorabil pentru pensionare vă rog să reveniți la calcul@pensii.ro .

  6. avatar
    Elena Răducanu says:

    Buna seara,

    Născută în feb 66, 37 ani in câmpul muncii dintre care 5ani și 4luni in grupa a 2a. Cand as putea ieși cel mai devreme la pensie anticipata? Cumva la 56 ani și 3 luni?
    5ani 4 luni grupa a 2a = 1an 8 luni
    Vârstă pensie anticipata 62 ani 11 luni
    Pensie anticipata -5 ani

    Mulțumesc anticipat!

    1. avatar
      Pensii says:

      Stimată Elena Răducanu, vârsta standard de pensionare în cazul femeilor estte prevăzută în Anexa Nr. 5 din legea 263/2010. În cazul dumneavoastră ea este este 62 ani si 11 luni (ianuarie 2029) iar stagiul complet de cotizare 34 ani si 6 luni. Pentru cei peste 5 ani realizați 100% în condiții de grupa a II-a vâsrat standard de pensionare se reduce, conform legii 215/2019, cu 1 an si 8 luni. În aceste condiții, dacă aveți realizați minim 34 ani și 6 luni în câmpul muncii, atunci pensionarea anticipată parțială se va putea realiza de la 57 ani si 11 luni (ianuarie 2024), iar pensia pentru limită de vârsta redusă de la 61 ani si 3 luni. Trebuie reținut că cei 5 ani se reduc din vârsta standard de pensionare si nu din varsta standard redusă de pensionare.

  7. avatar
    CATA MARIANA says:

    Buna ziua,
    daca am lucrat in grupa a II a de munca o perioada de – 4 ani si 6 luni mi se majoreaza stagiul de cotizare prin prin acordarea unui spor de 4 luni pentru fiecare an intreg lucrat in grupa a II a de munca ? Sau este obligatoriu minim 5 ani in aceste conditii?

    1. avatar
      Pensii says:

      DA, numai în cazul în care cei 4 ani si 6 luni au fost realizați după 01.04.2001, altfel conform legii 3/1977 nu se acorda cele 3 luni de stagiu suplimentar pentru fiecare an realizat in grupa a II-a decât dacă sunt minim 5 ani în grupa a II-a.

  8. avatar
    Ioana Pop says:

    Buna ziua! E adevărat că la calculul stagiului de cotizare necesar pentru pensie anticipata parțială se adaugă, pe lângă stagiul de cotizare lucrat și stagiul de cotizare suplimentar aferent stagiilor lucrate in grupele de munca?
    Eu sunt la limita cu cei 35 ani vechime, dar am 5 ani și 2 luni de grupa 2, care m-ar ajuta.
    Mulțumesc!

  9. avatar
    Socieanu Elena says:

    Buna dimineata sunt nascuta in 23/02/1967 am lucrati in Romania 14 ani si 8 luni grupa 2 100/100 apoi 1 an si 5 luni gr 2 dupa 2001, in Irlanda am lucrati 17 ani si Inca lucrez as putea beneficia de pensie anticipata cu sau fara penalizare? Va multumesc anticipat!

    1. avatar
      Pensii says:

      Stimată Socianu Elena, din datele furnizate rezultă că pensionarea cea mai timpurie se poate realiza cu 5 ani și 4 luni mai timpuriu decât 63 de ani cât este, conform legii 263/2010, vârsta de pensionare în cazul dumneavoastră. Pentru informații suplimentare trebuie analizată cartea de muncă din România și de asemenea revizuite datele de mai sus în raport cu prevederile noii legi a pensiilor, legea 360/2023. Vă recomand să reveniți pentru alte detalii la contact@pensii.ro.

  10. avatar
    Baltat Mircea says:

    Buna ziua, m-am pensionat anticipat la varsta de 60 ani impliniti si 35 stagiul de cotizare realizat, procentul de diminuare se aplica pana la varsta de 63, sau până la 65 ani?
    Am locuit peste 30 ani in zona poluata si conform legii 212/2023 la 63 ani m-as putea pensiona cu pensie intreaga.
    Ce se întâmplă din septembrie 2024?
    Multumesc!

    1. avatar
      Pensii says:

      Stimat Mircea Baltat, prevederile articolului 65 din legea 263/2010 sunt clare. Diminuare zero în acest caz se poate numai dacă accesați pensia de la 63 de ani, cu nici o zi înainte. Legea nouă nu mai cuprinde aceasta prevedere.

  11. avatar
    Viorica Faighel says:

    Bună ziua! Am 35 de ani cotizați și știu de la casa de pensii că mă pot pensiona anticipat parțial de la 1.09.2024 cu o penalitate de 24%. Dacă aș cumpăra 5 ani cu contract de asigurare, aș scăpa de penalizare? Și aș beneficia și de 5 puncte de stabilitate? Mulțumesc anticipat!

  12. avatar
    George Firescu says:

    Am 43 ani cotizabili și 57 ani pot ieși la pensie anticipată chiar cu penalizare

    1. avatar
      Pensii says:

      Greu de crezut că ați început munca la 14 ani, altfel pensionarea cea mai timpurie se va putea accesa numai de la 60 de ani. Dacă sunt realizați ani în grupe superioare atunci pensionarea se va putea realiza mai devreme funcție de numărul anilor.

  13. avatar
    Rus aurelia says:

    Bună ziua Am 58 de ani și 18 ani lucrați Pot sa ma pensionez anticipat? Multumesc

  14. avatar
    CM says:

    Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare (anexa 5), precum și cele care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani, pot solicita pensia anticipată cu cel mult 5 ani înaintea vârstelor standard de pensionare.

    Întrebare: în cazul în care beneficiez de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 4 ani – pentru un stagiu de 8 ani și 4 luni în condiții speciale de muncă (fosta grupa I de munca din legislației anterioară, până la 1 aprilie 2001) – mă pot pensiona anticipat la 60 de ani sau la 56 de ani (65 de ani – 4 ani reducere – 5 ani)? Mulțumesc mult!

    1. avatar
      Pensii says:

      Stimat C. Marcel, persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare prin contributivitate, prevazut in Anexa Nr. 5 din legea 360/2023, cu un plus de minim 5 ani se pot pensiona cu maxim 5 ani inaintea implinirii varstei standard de pensionare prin pensie la limita de varsta.
      În cazul dumneavoastră: 35+5 ani doar prin contributivitate(excluse perioadele de armata, studii superioare, concedii medicale si şomaj) veţi putea accesa de la 60 ani pensia pentru limită de vârstă. La această reducere de vârstă nu se adaugă alte reduceri prevăzute în lege sau legi cu caracter special. Urmare cea mai timpurie varsta de pensionare va fi 60 ani.

  15. avatar
    SZÉKELY GYÖNGYVÉR says:

    Bună ziua! In ianuarie am implinit 56 de ani. Am o vechime in muncă de 38 şi 5 luni. Când mă pot pensiona anticipata parțiala?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *