Pensii, pensia anticipată , parțială, integrală, comunitară internațională, formula de calcul, beneficiari, condiții de accesare, Instituții competente, Evoluție.
De regulă cei care accesează această formă de pensionare sunt cei care se regăsesc în următoarele situații: au în îngrijire membrii ai familiei (persoane de vârsta a III-a ,suplinesc lipsa de timp a copiilor pentru creșterea nepoților), lipsa unui loc de muncă pe măsura pregătirii profesionale sau o epuizare accentuată generată de activități în profesii solicitante, afecțiuni care nu le mai permit o activitate regulată de 8 ore în parametrii ceruți la locul de muncă și nu în ultimul rând practicarea unui hobby, sport, etc.
Forme existente
În România pensionarea anticipată se poate realiza în două forme de bază: întreagă și parțială.
Aceste două forme mai pot îmbrăca forma comunitară sau internațională sau chiar mixtă funcție de statele în care s-a realizat stagiu de cotizare. Comunitară dacă stagiul de cotizare s-a realizat in UE sau Internațională dacă s-a realizat stagiu în România și state cu care există încheiat acord de recunoaștere reciprocă a cotizațiilor la sistemul public de pensii.
Parțială
Pensia Anticipată Parțială dă posibilitatea asiguratului să acceseze pensia dacă are îndeplinite condiții minime cerute de legea 263/2010. Valoarea pensiei va fi diminuată înainte de fiscalizare cu un procent, ce nu va depăși 30%. Procentul de diminuare, veți vedea mai jos în formula de calcul, se va păstra constant până la trecerea în altă formă de pensionare cum ar fi pensia la limită de vârstă. Ceea ce trebuie cunoscut e că accesarea acestei forme de pensionare nu va diminua drepturile la pensia de bătrânețe(limită de vârstă), urmând ca la împlinirea condițiilor pentru pensia la limită de vârstă ( vezi Anexa Nr. 5 din Legea 263/2010) pensia să fie întregită prin eliminarea penalizării și adăugarea punctajelor ce nu au fost cuprinse, cf. legii, în calculul pensiei anticipate.
Integrală
Forma integrală sau fără diminuare se poate accesa dacă sunt realizați minim 8 ani de stagiu contributiv peste stagiul complet de cotizare cerut în legislația pensiilor la zi ( a se vedea în cazul femeilor).
Beneficiari
Solicitantul ( de drept, tutore sau împuternicit) va trebui să facă dovada că beneficiarul are o vârstă împlinită cu cel mult 5 ani mai mică decât vârsta standard de pensionare. Astfel spre exemplu în cazul bărbaților pensia anticipată poate fi accesată cel mai devreme de la împlinirea vârstei de 60 ani, deoarece până la vârsta standard de pensionare ( 65 de ani) mai au maxim 5 ani.
A doua condiție ce este mai greu de stabilit e realizarea stagiului de cotizare contributiv care trebuie să fie cel puțin egal cu stagiul complet de cotizare în cazul formei parțiale și cu minim 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare în cazul formei integrale. ( A se vedea Anexa Nr. 5 din Legea 263/2010 cu valorile stagiului complet de cotizare).
Formele anticipată parțială/integrală comunitară sau internațională au în calcul și stagiile de cotizare contributive ( cf legii pensiilor din România) realizat în UE sau în țările cu care este încheiat acord.
Condiții de accesare
Aceste forme de pensionare nu pot fi cumulate cu nici un tip de venit pentru care este obligatorie plata contribuțiilor la sistemul public de pensii ( CAS).
Instituții competente
Documentele ce însoțesc dosarul de pensionare se depun în cazul beneficiarilor care au rezidența permanentă( domiciliul stabil) în România la Casa de Pensii de pe raza domiciliului din cartea de identitate. Dacă beneficiarul are rezidența în UE sau un stat cu care România are încheiat acord atunci chiar dacă pensia va trebui să o plătească România, documentele împreună cu cererea se depun la instituția care instrumentează plata prestațiilor sociale (pensii) din zona rezidenței actuale ( Dacă e Canada și domiciliul în Montreal, atunci documentele se depun la Montreal ). Instituția care a preluat documentele va face toate demersurile convenite în acorduri pentru validarea stagiilor din țările UE sau partenere în acorduri.
Documente suport
Așa cum am precizat mai sus cel mai important lucru ce trebuie realizat în acest caz este calculul stagiului contributiv realizat în România sau în UE respectiv țările din acorduri, astfel încât totalul să fie suficient pentru forma accesată. Aici trebuie menționat că există cazuri în care munca efectuată în grupe superioare de muncă aduce un plus de stagiu ce este valid pentru calculul pensiilor anticipate, de asemenea trebuie excluse din calcul stagiile asimilate ( studii superioare și serviciu militar obligatoriu).
Astfel documentele care atestă stagiile de cotizare : carnet de muncă, adeverințe cu munca realizată după 2010 și extrase de cont cu situația stagiilor de cotizare din UE sau țările partenere sunt obligatorii.
Documente care atestă identitatea , inclusiv starea civilă etc, carte de identitate, certificate de naștere, căsătorie, livret militar,( sentință de divorț după caz) etc .
Formulare
În cazul pensiei naționale formularele ce trebuie completate sunt: cerere standard și o cerere pentru stagiul de cotizare iar în cazul în care doriți ca pensia să fie transferată într-un cont bancar atunci este necesar un extras de cont și o anexă specifică existentă la ghișeele bancare ( Anexa 2).
Pentru cazul formei comunitare sau internaționale sunt necesare formularele de tip E sau internaționale specifice fiecărui stat în parte.
Afla daca pensia ta poate creste. Cere detalii la calcul@pensii.ro
Formula de calcul
P= (SUM(P1..Pn)/StC*Vp)-X % ,
1 = anul 1 de cotizare,
n = ultimul an de cotizare,
P1 = punctajul realizat în primul an de cotizare.
P1 = SUM(V01/SMBE01 + V02/SMBE02 +…..V12/SMBE12)/12;
V01 – Venit brut salarial din luna ianuarie;
SMBE- Salariul mediu brut pe Economie;
StC – 35 ani în cazul bărbaților ( spre exemplu).
Vp – valoare punct, în 2020 Vp = 1265 lei.
X % – procentul de diminuare.
Formula de mai sus se completează cu Indicele de Corecție ce va fi aplicat doar pentru cei care sau pensionat după 2010. Ic în 2019 a fost 1,2 iar în 2020 este 1,41;
Astfel formula de mai sus devine:
P= {[(SUM(P1..Pn)/StC)*Ic]*Vp} – X%;
în fond pensia (P) cuprinde suma punctajelor anuale SUM(P1..Pn) ce sunt împărțite la valoarea stagiului complet de cotizare cerut de lege (StC) rezultatul împărțirii se numește (PMA) Punctaj Mediu Anual, punctaj ce va fi înmulțit cu valoarea punctului de pensie ce este anunțată anual de către stat.
Evoluție și beneficii asociate.
În cazul în care în perioada în care primiți pensia anticipată doriți să realizați venituri de natură salarială și pentru care este obligatorie plata CAS, veți solicita suspendarea plății pensiei pe durata realizării acestor venituri. Veniturile realizate astfel vor fi adăugate la calculul pensiei pentru limită de vârstă.
De asemenea sunteți îndreptățit la accesarea locurilor asigurate cu preț redus de către Casele de pensii în stațiunile balneoclimaterice.
Date sunt în curs de actualizare și completare.
www.pensii.ro 22.02.2020