Pensii: Pensia Anticipata

author
12
5 minutes, 57 seconds Read

Pensii, pensia anticipată , parțială, integrală, comunitară internațională, formula de calcul, beneficiari, condiții de accesare, Instituții competente, Evoluție.

De regulă cei care accesează această formă de pensionare sunt cei care se regăsesc în următoarele situații: au în îngrijire membrii ai familiei (persoane de vârsta a III-a ,suplinesc lipsa de timp a copiilor pentru creșterea nepoților), lipsa unui loc de muncă pe măsura pregătirii profesionale sau o epuizare accentuată generată de activități în profesii solicitante, afecțiuni care nu le mai permit o activitate regulată de 8 ore în parametrii ceruți la locul de muncă și nu în ultimul rând practicarea unui hobby, sport, etc.

Forme existente

În România pensionarea anticipată se poate realiza în două forme de bază: întreagă și parțială.
Aceste două forme mai pot îmbrăca forma comunitară sau internațională sau chiar mixtă funcție de statele în care s-a realizat stagiu de cotizare. Comunitară dacă stagiul de cotizare s-a realizat in UE sau Internațională dacă s-a realizat stagiu în România și state cu care există încheiat acord de recunoaștere reciprocă a cotizațiilor la sistemul public de pensii.

Parțială

Pensia Anticipată Parțială dă posibilitatea asiguratului să acceseze pensia dacă are îndeplinite condiții minime cerute de legea 263/2010. Valoarea pensiei va fi diminuată înainte de fiscalizare cu un procent, ce nu va depăși 30%. Procentul de diminuare, veți vedea mai jos în formula de calcul, se va păstra constant până la trecerea în altă formă de pensionare cum ar fi pensia la limită de vârstă. Ceea ce trebuie cunoscut e că accesarea acestei forme de pensionare nu va diminua drepturile la pensia de bătrânețe(limită de vârstă), urmând ca la împlinirea condițiilor pentru pensia la limită de vârstă ( vezi Anexa Nr. 5 din Legea 263/2010) pensia să fie întregită prin eliminarea penalizării și adăugarea punctajelor ce nu au fost cuprinse, cf. legii, în calculul pensiei anticipate.

Integrală

Forma integrală sau fără diminuare se poate accesa dacă sunt realizați minim 8 ani de stagiu contributiv peste stagiul complet de cotizare cerut în legislația pensiilor la zi ( a se vedea în cazul femeilor).

Beneficiari

Solicitantul ( de drept, tutore sau împuternicit) va trebui să facă dovada că beneficiarul are o vârstă împlinită cu cel mult 5 ani mai mică decât vârsta standard de pensionare. Astfel spre exemplu în cazul bărbaților pensia anticipată poate fi accesată cel mai devreme de la împlinirea vârstei de 60 ani, deoarece până la vârsta standard de pensionare ( 65 de ani) mai au maxim 5 ani.
A doua condiție ce este mai greu de stabilit e realizarea stagiului de cotizare contributiv care trebuie să fie cel puțin egal cu stagiul complet de cotizare în cazul formei parțiale și cu minim 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare în cazul formei integrale. ( A se vedea Anexa Nr. 5 din Legea 263/2010 cu valorile stagiului complet de cotizare).
Formele anticipată parțială/integrală comunitară sau internațională au în calcul și stagiile de cotizare contributive ( cf legii pensiilor din România) realizat în UE sau în țările cu care este încheiat acord.

Condiții de accesare

Aceste forme de pensionare nu pot fi cumulate cu nici un tip de venit pentru care este obligatorie plata contribuțiilor la sistemul public de pensii ( CAS).

Instituții competente

Documentele ce însoțesc dosarul de pensionare se depun în cazul beneficiarilor care au rezidența permanentă( domiciliul stabil) în România la Casa de Pensii de pe raza domiciliului din cartea de identitate. Dacă beneficiarul are rezidența în UE sau un stat cu care România are încheiat acord atunci chiar dacă pensia va trebui să o plătească România, documentele împreună cu cererea se depun la instituția care instrumentează plata prestațiilor sociale (pensii) din zona rezidenței actuale ( Dacă e Canada și domiciliul în Montreal, atunci documentele se depun la Montreal ). Instituția care a preluat documentele va face toate demersurile convenite în acorduri pentru validarea stagiilor din țările UE sau partenere în acorduri.

Documente suport

Așa cum am precizat mai sus cel mai important lucru ce trebuie realizat în acest caz este calculul stagiului contributiv realizat în România sau în UE respectiv țările din acorduri, astfel încât totalul să fie suficient pentru forma accesată. Aici trebuie menționat că există cazuri în care munca efectuată în grupe superioare de muncă aduce un plus de stagiu ce este valid pentru calculul pensiilor anticipate, de asemenea trebuie excluse din calcul stagiile asimilate ( studii superioare și serviciu militar obligatoriu).
Astfel documentele care atestă stagiile de cotizare : carnet de muncă, adeverințe cu munca realizată după 2010 și extrase de cont cu situația stagiilor de cotizare din UE sau țările partenere sunt obligatorii.
Documente care atestă identitatea , inclusiv starea civilă etc, carte de identitate, certificate de naștere, căsătorie, livret militar,( sentință de divorț după caz) etc .

Formulare

În cazul pensiei naționale formularele ce trebuie completate sunt: cerere standard și o cerere pentru stagiul de cotizare iar în cazul în care doriți ca pensia să fie transferată într-un cont bancar atunci este necesar un extras de cont și o anexă specifică existentă la ghișeele bancare ( Anexa 2).
Pentru cazul formei comunitare sau internaționale sunt necesare formularele de tip E sau internaționale specifice fiecărui stat în parte.


Afla daca pensia ta poate creste. Cere detalii la calcul@pensii.ro


Formula de calcul

P= (SUM(P1..Pn)/StC*Vp)-X % ,
1 = anul 1 de cotizare,
n = ultimul an de cotizare,
P1 = punctajul realizat în primul an de cotizare.
P1 = SUM(V01/SMBE01 + V02/SMBE02 +…..V12/SMBE12)/12;
V01 – Venit brut salarial din luna ianuarie;
SMBE- Salariul mediu brut pe Economie;
StC – 35 ani în cazul bărbaților ( spre exemplu).
Vp – valoare punct, în 2020 Vp = 1265 lei.
X % – procentul de diminuare.

Formula de mai sus se completează cu Indicele de Corecție ce va fi aplicat doar pentru cei care sau pensionat după 2010. Ic în 2019 a fost 1,2 iar în 2020 este 1,41;


Astfel formula de mai sus devine:
P= {[(SUM(P1..Pn)/StC)*Ic]*Vp} – X%;


în fond pensia (P) cuprinde suma punctajelor anuale SUM(P1..Pn) ce sunt împărțite la valoarea stagiului complet de cotizare cerut de lege (StC) rezultatul împărțirii se numește (PMA) Punctaj Mediu Anual, punctaj ce va fi înmulțit cu valoarea punctului de pensie ce este anunțată anual de către stat.

Evoluție și beneficii asociate.

În cazul în care în perioada în care primiți pensia anticipată doriți să realizați venituri de natură salarială și pentru care este obligatorie plata CAS, veți solicita suspendarea plății pensiei pe durata realizării acestor venituri. Veniturile realizate astfel vor fi adăugate la calculul pensiei pentru limită de vârstă.
De asemenea sunteți îndreptățit la accesarea locurilor asigurate cu preț redus de către Casele de pensii în stațiunile balneoclimaterice.
Date sunt în curs de actualizare și completare.

www.pensii.ro 22.02.2020

Similar Posts

12 Comments

 1. avatar
  Antonela Micu says:

  Buna ziua. Ma intereseaza pentru pensia pre anticipata daca ma incadrez. Nascuta la 12.02.1966,Constanta. 32 ani vechime la S.C.Dobrogea S.A.

  1. avatar
   Pensii says:

   Stimată Antoaneta Micu, varsta standard de pensionare pentru femei este stabilită in legea 263/2010 Anexa Nr 5 si din 01.09.2021 de legea 127/2019 Anexa nr 5. Astfel că pentru femeile nascute in februarie 1966 varsta standard de pensionare este 62 ani si 11 luni iar stagiul complet de cotizare 34 ani si 6 luni.
   Pensia anticipata ( asa cum se va numi pensia anticipata partiala din 01.09.2021) se poate accesa cu maxim 5 ani mai devreme dacă aveti realizati 34 ani si 6 luni ”in campul muncii” .
   Analizand informațiile primite in raport cu prevederile legilor pensiilor ( 263/2010 si 127/2019) constat că data cea mai timpurie in care puteți depune dosarul este 12.01.2024, dacă veți cumula minim 34 ani si 6 luni stagiu de cotizare prin contribuire. Pentru detalii legate de alte posibilitati prin care puteti sa va pensionati mai repede, va rog sa imi scrieti la contact@pensii.ro .

 2. avatar
  Cotigă Elena says:

  Bună ziua,
  Sunt născută pe 25 septembrie 1963, am 41 de ani vechime totală în muncă. Vă rog să îmi spuneți dacă mă încadrez pentru pensie anticipată fără penalizare și când aș putea depune dosarul.
  Cu mulțumiri, doresc răspuns.

  1. avatar
   Pensii says:

   Stimata Cotiga Elena, varsta standard de pensionare pentru femeile nascute in septembrie 1963, prevazuta in Anexa Nr. 5 din legea 263/2010, este 62 ani si 6 luni ( 25 Martie 2026). Pentru a putea accesa pensia anticipata trebuie sa aveti un stagiu de cotizare contributiv cu 8 ani mai multi decat 33 ani si 4 luni cat este stagiul complet cerut pentru femeile nascute in Septembrie 1963, adică 41 ani si 4 luni. Pentru a afla care este data sigura va trebuie realizat un calcul al stagiului de cotizare. Pentru ajutor puteti reveni la calcul@pensii.ro .

 3. avatar
  Coralia says:

  Bună ziua,
  Știu că procentul de diminuare se va păstra constant până la limită de vârstă dar vă rog să-mi spuneți dacă și valoarea punctului de pensie de la data emiterii deciziei ( ex: 2022) se păstrează și el, sau se actualizează la valoarea de la data întreruperii raportului de muncă (2023) dar înainte de împlinirea vârstei (2025)? Vă mulțumesc!

 4. avatar
  Stefan Mihaela says:

  Buna ziua,
  Ma numesc Mihaela nascuta pe 11.01.1963 va rog frumos daca imi puteti spune cu aproximatie cat ar fi procentul de penalizare daca as depune dosarul de pensie anticipata in ianuarie 2024. Mentionez ca lucrez cu carte de munca din noiembrie 1985.
  va multumesc

  1. avatar
   Pensii says:

   Stimată Mihaela, pentru a afla procentul de penalizare trebuie realizat un calcul exact al stagiului de cotizare contributiv, altfel penalizarea ar fi de cca 6%.

 5. avatar
  Teiu Lucica says:

  Buna seara,
  As dori un calcul pentru pensie anticipata partial.Sunt nascuta in 06.05.1965.
  Multumesc

  1. avatar
   Pensii says:

   Stimată TEIU LUCICA, se poate realiza calculul pensiei anticipate parțiale în același timp veți primi și calculul pensiei pentru limită de vârsta.
   Pentru detalii reveniți la calcul@pensii.ro .

 6. avatar
  Ilie Roxana says:

  Buna ziua!

  Daca am cu aproximatie 23 de ani de vechime in domeniul muncii(detin si grupa) si sunt nascuta in 1967, ma pot incadra la pensia anticipata chiar daca nu am 35 de ani de vechime in domeniul muncii.
  Cat costa un an de vechime ca sa cumpar? Am tot gasit preturi si preturi si nu stiu la ce sa ma raportez.
  Din ce am inteles, se adauga si 6 luni de copil pe care-l ai, corect?

  1. avatar
   Pensii says:

   Stimată Roxana, costul pentru 1 lună de stagiu este egal cu 25% din salariul minim brut lunar pe economie în plată la data cumpărării stagiului de cotizare.
   Stagiul de cotizare astfel cumpărat NU se poate valorifica la stabilirea condițiilor de pensionare pentru pensia anticipată sau anticipată parțială. Pentru un răspuns mai în detaliu aplicat la situația dumneavoastră reveniți la contact@pensii.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *