Ordinul 299/29.05.2023- tarife eliberare adeverinte

author
2 minutes, 26 seconds Read
Ordinul 299/29.05.2023, efectul asupra arhivatorilor, problemele pensionarilor, tarife doar maximale.

Prin legea 26/2023 s-a modificat și completat legea arhivelor naționale (Lege 16/1996) pentru a aduce răspunsuri mai clare solicitanților de adeverințe de la arhivatori.

Dacă până la aceste completări și modificări arhivatorii aveau tarife diferite pentru eliberarea unor documente similare și în perioade de timp diferite, prin legea 26/2023 sau stabilit în principal perioada maximă de emitere a unei adeverințe precum și amenzile de care sunt pasibili arhivatorii dacă nu eliberează la timp documentele solicitate de asemenea s-a trasat sarcina președintelui Casei Naționale de Pensii să emită un ordin cu privire la tarifele ce vor fi percepute pentru eliberarea diferitelor tipuri de adeverințe ( cu sporuri, grupe superioare de muncă sau eliberarea carnetului de muncă).


Vezi aici Ordinul 299/2023: Ordin 299-2023 Tarife ADEVERINTE


Se aștepta de la acest ordin un ajutor pentru pensionari, mai ales pentru cei care își duc traiul de pe o zi pe alta adică noua listă de tarife să asigure un acces la banii din pensie pentru care a plătit și i s-a reținut CAS dar pe care nu-i mai poate recupera datorită costului MARE al adeverinței mai cu seamă pentru sporul pentru munca prestată pe timpul nopții, spor ce nu se înscria în carnetele de muncă și care se poate dovedi NUMAI cu adeverințe.

Așa cum veți putea observa în ordin, acesta nu cuprinde NICI O ADEVERINȚA CARE SE VA ELIBERA GRATUIT, de asemenea prevede doar TARIFE MAXIMALE.

Din primele adeverințe eliberate conform acestui ordin un pensionar care a plătit până acum pe o adeverința 650-700 lei acum va plăti 1250-1300 lei. Efectul va fi și mai dureros pentru pensionari, numărul celor care își vor vedea bani din pensie blocați în arhive va crește. Deja au fost eliberate adeverințe cu tarife MAXIMALE, fără ca solicitantul să fie anunțat în prealabil de noile tarife.

Pentru arhivatori probabil pe termen scurt vor mai avea clienți, dar pe termen nu mediu ci puțin mai mare decât cel scurt vor putea cunoaște efectele unei vorbe înțelepte:

Dacă vrei să trăiești după oi ia-le doar lâna nu și pielea .

Ce este foarte dureros e că o categorie de pensionari cum sunt cei de invaliditate sau cu pensii minime ajung să dea o pensie întreagă pe 1-2 adeverințe care pot să-i majoreze pensia cu până la 50 lei, chiar și în cazul în care ar putea plăti, recuperarea sumei achitate se poate face în ani de zile.

Cu regret dar ”artizanii” acestui Ordin maximal nu merită să fie amintiți.

IOAN Covaciu

02.07.2023

www.pensii.ro

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *