Va depăși cheltuielile lunare ?

Care este valoarea pensiei mele ?

author
1 minute, 5 seconds Read

Ei bine, din capul locului trebuie precizat că răspunsul la această întrebare nu este ușor de oferit în România.

Ceea ce este cel mai important e ca valoarea pensiei să depășească cheltuielile lunare vitale, cum acestea sunt de viitor, e bine ca pensia să depășească binișor cheltuielile curente.

Trebuie cunoscuți câțiva indicatori care asigură baza de calcul a pensiei: perioada de cotizare, valoarea venitului lunar brut în raport cu salariul mediu brut pe economie, mediul în care s-a desfășurat activitatea profesională.

Cum influențează mediul de lucru valoarea pensiei ?

Ei bine, anumite meserii care sunt încadrate ca fiind realizate în condiții deosebite( sudor, vopsitor, țesătoreasă..etc) sau în condiții grele( minerit, turnătorii, macaragiu, operator chimist..etc) primesc atât bonificații la salariu ( sporuri) cât și condiții avantajoase de calcul al pensiei. De asemenea munca realizată pe timpul nopții sau în medii cu expunere la radiații ( radiologie, centrale instalații care utilizează energia atomică, etc) aduce cu sine sporuri salariale care majorează valoarea pensiei.

Pentru persoanele care au avut cariera profesională în justiție, sectorul militar sau diplomație sistemul de calcul al pensiei este axat pe importanța muncii și nu pe contributivitate.

 

 

 

 

pagină în construcție….

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *