Acord in domeniul pensiilor Romania-SUA

author
3 minutes, 3 seconds Read
Acord în domeniul securității sociale între România și Statele Unite ale Americii

Comunicat de presă al Ministerului Muncii

România și Statele Unite ale Americii au semnat astăzi, la București, un-Acord în domeniul securității sociale și Aranjamentul Administrativ de aplicare a acestuia, cu scopul de a proteja drepturile de pensie ale lucrătorilor români şi americani care lucrează pe teritoriul celuilalt stat, cu respectarea egalității de tratament și în spiritul reciprocității.

Documentul semnat de Ambasadorul SUA în România, doamna Kathleen Kavalec, și de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, domnul Marius-Constantin Budăi, permite posibilitatea fructificării perioadelor lucrate atât în România, cât şi în SUA, în vederea deschiderii dreptului de pensie pe principiul totalizării, cu acordarea proporțională a pensiei de către fiecare stat în funcție de perioadele de asigurare realizate în sistemul propriu.

Acordul conține, de asemenea, dispoziții privind exportul pensiilor, cu excepția prestațiilor speciale necontributive în bani, în cazul României, pentru facilitarea mobilității pensionarilor din cele două state și pentru menținerea accesului la drepturile de pensie aflate în plată.

Documentul se referă inclusiv la stabilirea legislației aplicabile pentru evitarea dublei contribuții de asigurări sociale a unui lucrător sau a riscului ca acesta să nu fie supus niciunei scheme de asigurări sociale.

În ceea ce privește detașarea lucrătorilor pe teritoriul celor două state, documentul prevede exceptarea reciprocă a acestora de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului unde sunt detașați și clarifică procedurile administrative în acest sens, cu scopul de a proteja atât lucrătorii, cât și angajatorii.

Acordul în domeniul securității sociale vizează persoanele care sunt sau au fost supuse legilor unuia sau ambelor state, dar și pe cele ale căror drepturi derivă, conform legilor aplicabile, de la acestea.

După semnare, Acordul urmează să fie ratificat prin lege de către Parlamentul României.

 Care sunt oportunitățile  ?

Practic imediat ce acordul va fi ratificate între cele 2 state, toți cetățenii români care au stagiu de cotizare realizat în România, acesta va deveni automat recunoscut de către SUA la stabilirea condițiilor de pensionare din SUA. De asemenea România va recunoaște stagiul de cotizare realizat de către cetățenii români sau ai SUA care au realizat stagiu de cotizare în SUA la stabilirea drepturilor de pensionare din România.

Exemplu

Un cetățean român stabilit în SUA are realizat în România un stagiu de 10 ani iar în SUA 25 de ani, grație acestui acord el va putea accesa Pensia Anticipată parțială din România deoarece are realizați 35 de ani stagiu, fapt ce nu era posibil până acum. Desigur pensia lui va avea o valoare raportată la veniturile pentru care a cotizat în cei 10 ani din România.

Un cetățean american care a realizat 10 ani în România și 20 de ani în SUA va avea de acum dreptul de a primi o pensie anticipată parțială din România a cărei valoare va fi raportată la veniturile pentru care a plătit CAS în România din cei 10 ani.

În ambele cazuri cele 2 persoane vor primi o pensie din SUA cel târziu la împlinirea vârstei de 67 de ani. Voi reveni cu detalii imediat ce acordul va fi ratificat.

Pentru ajutor scrie la contact@pensii.ro.

IOAN COVACIU

25.03.2023 www.pensii.ro

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *