Pensia Anticipata

author
3 minutes, 2 seconds Read

Pensia Anticipata 2021, procent de diminuare, Cine o poate solicita ? Se poate cumula cu salariul ? Stagiile de cotizare realizate în UE pot fi valorificate în stabilirea pensiei ?


Pensionarea timpurie este recomandată pentru persoanele care nu mai au posibilitatea de a cotiza la sistemul public de pensii și pentru care starea de sănătate nu le mai permite să depună un efort susținut pe durata a 8 ore pe termen lung.
Practic această formă de pensionare este un colac de salvare pentru situații nedorite sau fortuite: mediul de afaceri din zona rezidențială este sărac, starea de sănătate nu garantează respectarea condițiilor contractuale, nepoții își cer tributul de la bunicii, etc.

Când se poate solicita pensia anticipată ?

Până la 01.09.2021 pensia anticipată se numește pensie anticipată parțială și va putea fi solicitată de către cei care au realizat stagiul complet de cotizare prin contributivitate efectivă și care mai au cel mult 5 ani până la împlinirea vârstei standard de pensionare.
Stagiul complet de cotizare este menționat pentru femei și bărbați în Anexa Nr. 5 din lege .
Pentru cei/cele care depășesc stagiul complet de cotizare prin contribuție efectivă cu minim 8 ani se va intra in altă formă de pensionare.

Cum se stabilește diminuarea pensiei anticipate ( parțiale) ?

La stabilirea stagiului de cotizare contributiv sunt excluse stagiile asimilate ( studii superioare, perioada serviciului militar obligatoriu, etc) dar sunt recunoscute stagiile de cotizare contributive realizate in state din UE sau state cu care România are încheiate acorduri de recunoastere reciprocă a stagiilor de cotizare ( Canada, Israel, Moldova, etc );
La stabilirea procentului de diminuare concură doi indicatori: vartsa implinită si stagiul de cotizare contributiv realizat, astfel cu cât sunt mai puțini ani până la atingerea varstei standard de pensionare ( ex 65 ani la barbati) și mai mulți ani peste stagiul complet de cotizare cu atât este mai mică penalizarea.

TABEL PROCENT LUNAR DE DIMINUARE

Perioada de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare prevăzut în anexa nr. 5

Procentul de diminuare pentru fiecare lună de anticipare (%)
până la un an                 0,50
între un an și 2 ani        0,45
între 2 și 3 ani               0,40
între 3 și 4 ani               0,35
între 4 și 5 ani               0,30
între 5 și 6 ani               0,25
între 6 și 7 ani               0,20
între 7 și 8 ani               0,15

Pensia anticipată(parțială), cf articolului nr 61 din legea 127/2019 are o aplicare cu maxim 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, asfel că dacă din munca desfășurată în grupe rezultă o reducere a vârstei standard de pensionare cu 2 ani, nu înseamnă că pensionarea anticipată (parțială) se poate accesa cu 7 ani înaintea varstei standard de pensionare, în acest caz diminuarea se calculează pentru maxim 3 ani si nu pentru maxim 5 ani.

Se poate cumula pensia anticipată cu salariul ?

Pensia anticipată(parțială) nu se poate cumula cu venituri pentru care este obligatorie plata CAS ( salariul, etc) . Pentru perioadele în care doriți să realizați venituri fiscalizate cu CAS este obligatoriu să solicitați supendarea plății pensiei anticipate la casa de pensii iar după încetarea încasării veniturilor care nu pot fi cumulate cu pensia anticipată veți cere ( în scris) reluarea în plată a pensiei.

Când nu voi mai fi penalizat ?

Pensia anticipată(parțială) își încetează efectele imediat ce sau împlinit condițiile pentru pensia la limită de vârstă sau limită de vârstă redusă, dată de la care casa de pensii va include in calculul pensiei și stagiile de cotizare care nu au fost incluse în valoarea pensiei anticipate.

Pentru date și informații suplimentare cere ajutor la contact@pensii.ro

www.pensii.ro

13.12.2020

Datele se actualizează după caz..

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *