Pensia din sistemul militar

author
1 minute, 9 seconds Read
Unul dintre sistemele de pensii publice este și cel dedicat personalului bugetar din sectorul militar. Prin militar se înțelege personal încadrat în structurile militare mai puțin personalul civil din instituțiile cu caracter militar.

Perioada de activitate în structurile militare și cotizarea reprezintă criteriile de bază pe care se stabilește valoarea pensiei.

Vârsta de pensionare la retragerea din activitate este redusă de 2 factori importanți:

    • specificul activității din structurile militare care se identifică cu o stare de sănătate optimă și care să asigure o capacitate de efort pe termen lung și în condiții diferite față de activitățile regăsite în alte domenii de activitate.
    • condițiile deosebite sau speciale respectiv alte condiții în care se desfășoară activitatea pentru care vârsta standard de pensionare se reduce corespunzător numărului de ani realizați în aceste condiții.

Vârsta standard de pensionare în 2023 este de 58 ani și va ajunge la 60 de ani pentru cei care sau născut după anul 1969, conform Anexei din legea 223/2015, legea care guvernează acest tip de pensii.

De pensii beneficiază și membrii familiei asiguratului din sistemul militar de pensii în cazul producerii evenimentului nedorit prin pensii de urmaș ce se acordă soțului supraviețuitor sau copiilor.

Pagină în construcție

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *