Varsta de pensionare

author
1 minute, 25 seconds Read
Vârsta de pensionare este o condiție ce trebuie îndeplinită pentru anumite forme de pensionare. Există limite de vârstă diferite funcție de sex, domeniu de activitate sau condiții de muncă.

Există forme de pensionare cum este cea pentru limită de vârstă la care asiguratul își poate stabili limita maximă a vârstei pentru retragerea din cariera profesională.

Legislația pensiilor din România precum și cea care o completează cuprinde posibilitatea acordării pensiei de la primele zile din viață pană la ultima zi.

Astfel că pentru pensia de urmaș posibilitatea acordării pensiei este acordată inclusiv copiilor sub un an, iar pensia pentru limită de vârstă se acordă imediat ce sunt îndeplinite condițiile pentru stagiul minim de cotizare chiar dacă vârsta solicitantului este peste cea stabilită în lege ca dată de la care se poate accesa (63 ani femei sau 65 ani bărbați).

Există un interval al vârstei 16-18 ani, în care nici o formă de pensionare nu poate fi acordată dacă persoana în cauză nu este angajată sau nu urmează cursurile unei instituții de învățământ superior. În acest caz este vorba despre cele 2 forme de pensionare: de urmaș sau de invaliditate.

Există două sau mai multe vârste de pensionare în anumite cazuri.

În această categorie intră persoane care au cotizat la două sisteme de asigurare diferite cum sunt cei care au cotizat în două sau mai multe state care au vârste de pensionare diferite, precum și cei care au cotizat în sistemul militar și în cel civil.

Datele sunt în curs de completare

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *