Pensionarea

author
1
4 minutes, 45 seconds Read

Pregătirea, Cadru legal, dosarul de pensionare, Instituții, formulare, Decizia de pensionare, cuponul de pensie, comunicarea, alte beneficii. Cum să ai o pensie pe măsura așteptărilor.

Pregătirea pentru pensionare

Ei bine acest demers cu cât se produce mai devreme este cu atât mai benefic pentru valoarea pensiei sau pentru stilul de viață ce va putea fi dus odată cu retragerea din activitatea profesională.
Pasul 1: Va trebui să calculați un nivel al cheltuielilor lunare vitale la care să adăugați cel puțin 20%. În acest sens ar fi bine să stați de vorbă cu un pensionar pentru a afla cel puțin costul medicației și alte asemenea.
Pasul 2: Trebuie realizată o evaluare a pensiei la zi , adică un calcul preliminar și o estimare legată de potențială evoluție a valorii pensiei. Răspunsurile vă vor da posibilitatea de a ști care sunt căile de urmat pentru a vă atinge valoarea pensiei dorite.
Pasul 3: Stabilirea unei investiții suplimentare în pensia de stat sau una privată pentru ca la data pensionării pensia să nu mai fie o surpriză.

Cadrul Legal

Fenomenul de îmbătrânire accentuată a populației completat cu creșterea speranței de viață, pune presiune pe sistemele de pensii publice, urmare guvernele sunt obligate să ia măsuri care să asigure continuitatea sistemului de pensii.
Astfel măsuri precum creșeterea procentului din venit ce trebuie cotizată așa cum s-a întâmplat din 2018 când cota individuală a CAS a crescut de la 10,5% la 25% sau posibilitatea de a se aplica cote diferențiate de impozitare sunt măsuri de așteptat pe viitor.

Aspirina îmbrăcată în ciocolată se numește acum ”reforma sistemului de pensii” așa că legislația cunoaște modificări constante.

Cel puțin în România sunt cca 20-30 de proiecte de legi depuse anual în forul legislativ pentru modificarea legii pensiilor. Dacă până în anii 2000 pensia se calcula prin aplicarea unui procent asupra mediei salariilor brute din ultimii 10 ani, după 2000 s-a stabilit un nou mecanism de calcul care cuprinde toate veniturile realizate până la pensionare pentru care s-a cotizat la sistemul public de pensii.

Recomandarea este să vă informați periodic despre evoluția reformei sistemului public de pensii.

Dosarul de pensionare

Era o vorbă, în vremea comunismului, printre țărani( membrii cooperatori) că nu contează cât ai muncit tot anul contează ci cât ai cules toamna. Dosarul de pensionare reprezintă dovada incontestabilă a perioadei de cotizare și baza pe care se va calcula pensia dumneavoastră.
În principu conține 3 categorii de documente:

a) acte care țin de identitate, stare civilă și domiciliu
b) acte care arată perioadele de cotizare la sistemul public precum și cele petru care statul plătește cotizația.
c) acte care aduc indemnizații asociate pensiilor.


INTOCMIREA DOSARULUI DE PENSIONARE


Acte de identitate

Identitatea cotizantului pe toată perioada de cotizare se face prin actele de identitate; carte de identitate, certificat de naștere, certificat de căsătorie, Sentință de divorț, Act de schimbare a numelui, Cod fiscal alocat de fisc ( cetățenilor care au pașaport, fără CNP).

Acte care arată stagiul de cotizare

Acestea sunt cele care sunt baza de calcul pentru pensie: carnetul de muncă, adeverințe cu sporurile ( vechime, noapte, condiții grele, etc), adeverința de șomaj, precum și alte acte care dovedesc plata cotizației, extras cu perioadele de activitate în EU sau cu care România are încheiat acord de recunoaștere a stagiilor de cotizare. Adeverințele pentru studii superioare precum si livretul militar fiind perioadele pentru care statul achită cotizația.

Acte care aduc indemnizații acordate prin legi speciale, cum sunt cele pentru : revoluționari, deportați, strămutați, artiști, etc.

Formulare

Ei bine la dosar mai sunt necesare formulare specifice: cereri funcție de tipul pensiei mai cu seamă în cazul pensiilor internaționale.

Instituții

Odată dosarul complet se va depune la sucursala casei de pensii de pe raza domiciliului stabil, adică cel din cartea de identitate.
În cazul pensiilor comunitare este posibil ca procesare datelor din dosar să fie repartizat unei case de pensii din alt județ însărcinată cu relația dintre cele 2 state ( Ex Casa de Pensii Tulcea procesează dosarele de pensii în relația cu Italia).
Emiterea deciziei de pensionare poate dura între 45-60 zile în cazul pensiei naționale și chiar 1-2 ani în cazul pensiilor internaționale.


PROGRAMUL DE LUCRU AL CASELOR DE PENSII DIN ROMANIA


Decizia de pensioare

Documentul care atestă valorificarea tuturor cotizațiilor ce se transformă în venit lunar numit pensie se numește Decizie de Pensionare. Decizia este eliberată în cca 45 de zile de către instituția la care ați depus dosarul și care poate fi revizuită sau contestată în instanța dacă există perioade de cotizare care nu au fost valorificate.

Cuponul de pensie

Valoarea pensiei se calculează prin inmulțirea puncajului realizat cu valoarea punctului de pensie comunicată anual de către guvern. Cuponul este expediat prin poștă atât celor care primesc pensia de la poștaș cât și celor care o primesc în cont bancar.

Urmare este foarte important să comunicați casei de pensii de care aparțineți, domiciliul nou de fiecare dată când acest lucru se întâmplă. Iar in situația în care veți avea domiciliul schimbat pe o perioadă scurtă , e bine să cereți relații de la poștă cum puteți primi cuponul și pensia la domiciliul temporar.

Pentru orice problemă legată de legislația pensiilor scrie la contact@pensii.ro 

Actualizat 27.05.2020  www.pensii.ro

Similar Posts

Comments

  1. avatar
    Răducanu Trandafir says:

    Bună Seara Aș Dori Să îmi Spuneți Cui Să mă Adresez Pentru Soția mea Întrucât Se află într-o situație dificilă nu are nici un fel de venit, a născut 5copii are vechime în câmpul muncii aproape 15ani are vârsta de 60 de ani este bolnavă numai poate munci era vorba să dea Boieri legea cu femeilor care au născut 5 copii și încă nu au puso în aplicare Vă Rog Frumos Să îmi Spuneți Cui Să mă Adresez Pentru Soția mea Întrucât Se află într-o situație foarte dificilă vă mulțumesc și aștept un răspuns din partea dv Cu deosebit deosebită consideratie!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *