Pensie si salariu

author
2 minutes, 48 seconds Read
Posibilitatea celor care sau pensionat dar care vor să-și continue cariera profesională este un fapt care consumă energii atât în mediul politic cât și în mass-media. Mai jos aveți câteva informații care, sper, să vă ghideze și să vă ferească de situații neplăcute.

Cumulul pensiei cu venituri de natură salarială a fost cuprins în legislația pensiilor, din :legea 3/1977, legea 19/2000, legea 263/2010 și legea 127/2019.

Dacă la început motivația cumulului pensiei cu salariu era legată profesionalismul pensionarului ce participa la proiecte importante, mai apoi motivația a fost legată de dorința pensionarului de a-și completa veniturile proprii.

Dacă legea 19/2000 prevedea plafoane legate de venituri sau valoarea pensiei, acum nu există limite legate de venitul ce poate fi cumulat cu pensia

Legea pensiilor în vigoare prevede care sunt pensionarii ce își pot completa venitul din pensie cu cel realizat din alte activități, inclusiv din salarii.

Astfel articolul 118 sunt menționați:

  • pensionarii cu pensie pentru limită de vârstă
  • pensionarii cu pensie de invaliditate grad 3 și
  • pensionarii cu pensii de urmaș

Pensionarii care primesc pensie pentru limită de vârstă

Pentru cumulul pensiei cu salariul să nu prezinte probleme de legalitate va trebui ținut cont de prevederile codului muncii, care prevede la articolul 55 și 56, încetarea de drept a contractului de muncă în cazul pensiei la limită de vârstă sau limită de vârstă redusă grație anilor realizați în grupe superioare sau legilor cu caracter special (pers. cu handicap, revoluționari, etc).

Urmare oriunde ar continua activitatea( sector bugetar sau nebugetar), pensionarul va trebui să încheie un nou contract individual de muncă, deoarece în lipsă nu mai există suport juridic pentru plata salariului.

Pensionarii care primesc pensie pentru invaliditate de gradul III

În acest caz, pensionarul are dreptul de a presta o activitate profesională și nu obligația de a realiza venituri dintr-o activitate care să nu depășească 4 ore de muncă zilnic.

Juridic se poate realiza printr-o anexa la contractul existent sau prin încheierea unui nou contract la alt angajator.

Pensionarii care primesc pensie de urmaș

Legislația pensiilor cuprinde 2 categorii de beneficiari:

  1. copii și
  2. soț supraviețuitor

În cazul copiilor care primesc pensie de urmaș trebuie reținut că venitul realizat dintr-o activitate profesională nu este limitat, dar în cazul în care pensia de urmaș era minimă, atunci la pensia calculată se adună veniturile realizate iar dacă nu depășesc pensia minimă ( acum 1125 lei) atunci vor primi diferența până la 1125 lei.

De reținut !

În cazul în care pensia de urmaș este minimă, la începerea activității profesionale va trebui să informăm casa de pensii care a emis decizia de pensionare altfel, riscul de a returna sumele primite ”necuvenit” din pensie este foarte mare.

În cazul pensiei de urmaș acordată soțului supraviețuitor condiția de a cumula pensia cu salariul limitează valoarea venitului brut lunar realizat la 35% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului de stat (SMBFBS).

Pensia poate fi suspendată de către beneficiar pe perioada în care realizează venituri lunare mai mari decât 35% din SMBFBS.

De asemenea nu trebuie uitat că plata pensiei încetează la data la care se recăsătorește beneficiarul.

Datele se completează după caz…

www.pensii.ro

 

Similar Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *